Blog

Viața departe de casă. Cu ce probleme psihologice se confruntă expații?

Să devii un expatriat, o persoană care își părăsește țara natală și se stabilește în alt loc din lumea aceasta mare, aduce cu sine multe promisiuni, speranțe și așteptări ridicate. Motivele pentru care cei mai mulți oameni aleg să se aventureze în necunoscut și să se mute în altă țară sunt dorința de a-și schimba viața, căutarea de noi oportunități pentru familie și șansa de a vedea lumea. Când iei o astfel de decizie, te gândești că vei trăi viața la maxim. Cele bune sunt foarte bune. Dar și cele rele pot fi foarte rele. Majoritatea oamenilor evită să vorbească despre dificultățile, sacrificiile și pierderile care apar în acest proces. Din păcate, pentru că dacă ar fi recunoscute, ar fi mult mai ușor de depășit.

Când vine vorba de plecarea din țară și expatriere, toată lumea se pricepe și toată lumea are o opinie. Dar, în realitate, există puține lucruri cunoscute despre aspectele psihologice ale expatrierii. Dar, ca și în cazul altor subiecte psihologice, recunoașterea și acceptarea joacă un rol important: este important să știi că nu ești singur, că ceea ce trăiești nu este ciudat și da, se poate face ceva pentru a îmbunătăți lucrurile.

Psihologia expatrierii

Pe lângă problemele psihologice „obișnuite”, expatriații și oamenii din diaspora sunt expuși unor circumstanțe foarte solicitante. Deși consideri în continuare că decizia de a te muta în altă țară a fost una bună, realitatea vieții trăite departe de casă se poate dovedi mai grea decât ai anticipat.

Ca expat, te poți regăsi în următoarele situații:

  • Ai mai puțină încredere în tine pentru că ai făcut schimbări majore în viața ta – ai renunțat la serviciu și la viața ta obișnuită și acum te străduiești să-ți găsești un nou scop și un nou drum în viață;
  • Nu vorbești suficient de bine limba țării în care te afli; trebuie să te obișnuiești cu obiceiurile locale sau, mai rău, trebuie să te acomodezi cu o situație instabilă și nesigură din punct de vedere material;
  • Trebuie să te descurci în contexte noi: acasă, la magazin, în mijloacele de transport, în relație cu instituțiile locale, cu sistemul de sănătate și cel de învățământ etc.

În plus, simți că ai pierdut cu totul rețeaua socială de suport. Poți fi singur ori partenerul poate să lucreze multe ore sau să călătorească frecvent. Simți lipsa familiei și prietenilor de acasă, dar când vorbești cu ei, pare că nu înțeleg foarte bine sau nu sunt foarte interesați de problemele tale. Din punctul lor de vedere, tu îți trăiești visul și nu ar trebui să te plângi de nimic.

Rezultatul este că mulți dintre oamenii plecați în afara țării suferă de unele din următoarele simptome: pierderea încrederii, schimbări de dispoziție, dor de casă, stres, anxietate, tulburări de somn, tulburări alimentare. Sunt foarte comune și problemele relaționale și dependențele de substanțe.

Soluții

Este, într-adevăr, o problemă larg răspândită și serioasă. Ce poți să faci pentru a o rezolva? Din păcate, nu există o pilulă magică, dar există soluții. Pentru început, poți încerca să structurezi anumite aspecte ale vieții tale: să te trezești la oră fixă, să ai un program clar, să îți cauți un serviciu, să studiezi, să te ocupi cu un hobby. Să te implici activ în interacțiuni sociale, să faci sport, să mănânci sănătos și să nu te lași atras în comportamente distructive, precum a mânca prea mult, a bea, a fuma sau a face cumpărături compulsive.

Viața într-o nouă țară necesită schimbări și sacrificii care te pot scoate din zona de confort. Dacă experimentezi stări precum cele descrise mai sus și simți că nu le mai poți gestiona, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine este să cauți ajutorul unui psihoterapeut profesionist.

Urmând acest link  poți găsi mai multe informații despre caracteristicile și avantajele psihoterapiei online cu specialiști vorbitori de limbă română: https://sinepsis.ro/psihoterapie-online/

 

Comments for this post are closed.