Terapie de cuplu

Când oamenii sunt întrebați ce dă sens vieții lor, ce îi face fericiți, ce valorizează mai mult, adesea ei au în vedere relațiile apropiate și în special relațiile intime.

În general, oamenii se așteaptă ca viața în cuplu să le aducă prietenia, compania, afecțiunea, iubirea, intimitatea, angajamentul și suportul partenerului lor, să le producă experiențe pozitive, dar de multe ori nu iau în calcul diferențele personale sau modelele disfuncționale, care pot produce dizarmonie și neînțelegeri.

Relațiile intime nu au o tendință naturală de a se desfășura optim, de aceea, în multe cazuri, este necesară intervenția unui specialist, în calitate de consilier sau psihoterapeut. Multe cupluri se confruntă cu o lipsă de intimitate și angajament, cu probleme de comunicare și insatisfacție față de parteneri și față de relațiile în care sunt implicați. Uneori, dificultățile sunt prea mari și prea complexe, iar sentimentele prea confuze și prea dureroase, pentru ca membrii cuplului să-și poată rezolva singuri problemele.

Eșuarea unui cuplu aduce cu sine mari costuri de natură psihologică – ură, resentiment, tristețe, trădare, înfrângere personală, pierderea sensului vieții, dar și de natură socială – schimbarea statutului marital, modificarea nivelului financiar, presiune socială, atitudinea familiei și prietenilor.

În prezent, terapia de cuplu a devenit un instrument eficient de a ajuta partenerii să atingă un înalt nivel de dezvoltare personală și maturitate, indiferent dacă rezultatul este menținerea cuplului sau obținerea divorțul.

În terapia de cuplu, relația este considerată a fi pacientul, nu partenerii luați individual. Terapia de cuplu încearcă să modifice relația în vederea corectării disfuncțiilor care se manifestă în cuplu și creșterii satisfacției maritale.