Blog

Lumea este așa cum o privești

Un maestru înțelept avea patru discipoli care îi depășeau pe ceilalți. Într-o zi, cei cinci s-au întâlnit, iar maestrul i-a vorbit primului discipol:
– Spune-mi, ce vezi tu, atunci când privești lumea?
– Văd cruzime. Planeta este violentată. Lumea se ascunde de adevăr. Peste tot sunt aruncate materiale contaminate. Pulberi otrăvitoare și ploi acide cad din ceruri. Junglele sunt distruse și este distrus și stratul de ozon. Există atâta ignoranță și egoism. Lumea are nevoie de o corecție radicală.
Maestrul i-a răspuns:
– Ai dreptate, îți voi da numele de Corecție, fiindcă tu, prin modul de a privi lucrurile, te-ai angajat într-o lume plină de nevoi.
Maestrul i-a adresat aceeași întrebare celui de-al doilea discipol:
– Spune-mi, tu ce vezi, atunci când privești lumea?
Cel de-al doilea discipol i-a răspuns:
– Maestre, eu văd deșertăciune. Nu se poate face nimic pentru a schimba condițiile din lume, deși unii regretă și cer schimbare. Cu toate acestea, lumea este condamnată de acțiunile oamenilor. Științele ne învață că s-au născut prea mulți oameni, a fost făcută deja prea multă distrugere, se alocă prea puțini bani științei pentru a putea ajuta în mod corespunzător și există prea puțină grijă față de etică și valoare. Criminalitatea se extinde, iar familiile se destramă. Legea este o cauză pierdută.
– Și tu ai dreptate, îți voi da numele de Justițiar, pentru indignarea ta față de o lume coruptă, dincolo de orice posibilitate de îndreptare, în timp ce suferința inimii tale este durerea. Vei ajunge cunoscut pentru cuvintele tale, iar lucrarea ta îți va exprima tristețea inimii.
Maestrul și-a întors privirea către cel de-al treilea discipol al său.
– Iar tu ce vezi?
– Eu văd o lume care are nevoie de restabilirea legii. Eu nu cred că speranța este pierdută. Eu sunt încurajat de cuvintele fraților mei, fiindcă și ei recunosc nevoia de schimbare. Simt, cu convingere, dorința de schimbare a omenirii. O cârmuire bună este conducerea de către oameni și pentru oameni. Schimbarea se poate realiza prin aplicarea legii și o guvernare înțeleaptă. Masele vor urma acțiunile corecte și atitudinea justă a cârmuitorilor lor. Factorul schimbării există, iar el este reprezentat de lege și cei de la cârmuire.
– Și tu ai dreptate. Te voi numi Cârmuitorul, deoarece cuvintele tale îți plăsmuiesc percepțiile și devin lecțiile pe care le predai altora. De aceea, tu te vei angaja într-o activitate legată de lege și ordine, prin cârmuire.
În cele din urmă, maestrul i-a adresat aceeași întrebare celui de-al patrulea discipol:
– Iar tu, ce vezi?
– Maestre, eu nu văd decât miracole. Viața e un miracol. Îl văd pe Dumnezeu în întreaga Creație. Simt frumusețea Iubirii în parfumul florilor, în zâmbetul unui copil, în pasiunea îndrăgostiților și în strălucirea stelelor. Când privesc lumea, misterele ei se dezvăluie. Fiecare își dezvăluie frumusețea cu venerație și reverență. Știu că toate lucrurile sunt bune și că fiecare dintre ele exprimă binele propriu, așa cum știu să facă cel mai bine pentru momentul respectiv. Știu că ceea ce spun frații mei se referă la iluzie, fiindcă doar eternitatea este reală. Nu le voi da putere gândurilor despre lipsuri, limitare sau nevoie, fiindcă ceea ce ne trebuie se află aici, dar trebuie descoperit, recunoscut și acceptat de către fiecare dintre noi. Nu doresc altceva decât să-i dăruiesc lumii înfățișarea care mi s-a dezvăluit mie. Prin acești ochi, cu simțurile mele modeste, inima mea bate mai repede când sunt martorul splendorii vieții.
Maestrul a zâmbit, înainte de a grăi:
– Iar ție, discipolul meu cel ales îți voi da numele Adevăr, pentru viziunea ta asupra adevărului, iar răsplata acestuia este realitatea care ți se relevă. Tu vei merge printre oameni ca să-i înveți, inspirat fiind de ceea ce vezi, fiindcă așa percepi tu lumea și toate posibilitățile se află în această pace. Tu vei fi cunoscut de către toți oamenii, după aceste veșminte ale păcii și seninătății.
Maestrul, adresându-se tuturor, a adăugat aceste cuvinte:
– Fiecare dintre voi este binecuvântat cu propria-i viziune. Lumea vi se va revela, exact așa cum o priviți! Veți cunoaște lumea prin intermediul viziunii voastre asupra ei. Pentru fiecare dintre voi, realitatea va lua forma viziunii voastre. Veți trăi viața conform propriei percepții asupra ei!

Sursa aici

Comments for this post are closed.