Blog

Infidelitatea și consecințele ei

Aventurile extraconjugale reprezintă cea mai frecventă cauză de divorț și un fenomen des întâlnit în societate. Factorul cel mai comun care conduce la o aventură este lipsa unei legături emoționale puternice între soți. Alți posibili factori de risc pot fi o atitudine permisivă față de infidelitate, satisfacția maritală scăzută, stima de sine scăzută, factori biologici, dar și norme sociale și culturale care susțin infidelitatea.

Literatura de specialitate împarte infidelitatea în categorii specifice: infidelitatea sexuală, infidelitatea emoțională, infidelitatea emoțională și sexuală combinată și infidelitatea on-line.

Există mai multe tipuri de aventuri extraconjugale: aventura datorată evitării intimității, aventura datorată evitării conflictului, dependența de sex, aventura datorată divizării sinelui și aventura cu scopul ieșirii din relație.

Persoanele care se implică în aventuri extraconjugale de teama intimității au învățat din copilărie să se teamă de vulnerabilitatea emoțională și se implică în alte relații din afara căsătoriei pentru a evita apropierea prea mare de partener. În acest caz, durata aventurii este scurtă și prognoza pentru rezolvarea problemelor este foarte bună.

Aventura datorată evitării conflictului este o încercare de abordare a problemelor neabordate în mod deschis. Ca și în primul caz, durata aventurii este scurtă, iar probabilitatea de divorț este scăzută.

Adicția de sex este o modalitate de a încerca să umple un gol interior și de a amorți durerea. În acest caz, probabilitatea ca persoana cealaltă să fie căsătorită este mică.

Aventura pentru ieșirea din relație este utilizată de persoanele cărora le este teamă să își asume responsabilitatea acestei decizii, după mai puțin de 15 ani de căsătorie. În acest caz, probabilitatea de divorț este foate mare.

Aventura datorată divizării sinelui apare în urma unei lupte între sinele emoțional neglijat și sinele rațional, care încearcă să facă ce trebuie, nu ceea ce dorește. Apare la persoanele de peste 40 de ani, cu o căsnicie de peste 20 de ani. Nivelul de implicare emoțională în aventură este crescut, iar probabilitatea de divorț este medie.

Cuplul care se confruntă cu infidelitatea poate manifesta sentimente și gânduri asociate cu stadiile din doliu: negarea, furia, negocierea, depresia și posibila acceptare a infidelității.

Persoana înșelată poate manifesta o gamă largă de efecte emoționale și comportamente negative: depresie, ideație suicidară, anxietate, violență și simptome similare stresului post-traumatic. Apare o trecere de la sentimentele de securitate, control și stabilitate la cele de disperare, trădare, furie, șoc și negare, de la încredere totală la neîncredere totală. Când infidelitatea descoperită duce la destrămarea cuplului sau la amenințarea cu divorțul, inclusiv partenerul infidel poate manifesta anxietate, depresie și ideație suicidară. Consecințele infidelității pot traumatiza și copiii cuplului, crescând probabilitatea de a manifesta retragere sau depresie, diminuarea performanței școlare și perturbarea funcționării școlare.

Comments for this post are closed.