Blog

Despre dragoste și alți demoni

John Lee definește pe scurt dragostea ca fiind „o afiliere intimă dintre doi adulți” și folosește analogia cu paleta cromatică (alcătuită din culori primare, secundare și terțiare) pentru a identifica stilurile de dragoste:

  1. „Dragostea roșie” – eros – „dragostea-pasiune” – corespunde momentului în care pasiunea pentru celălalt se instalează imediat, intens, visceral, acaparant, obsesiv chiar și cu o accentuată componentă sexuală;
  2. „Dragostea albastră” – ludus – „dragostea-joacă” – este dominată de o detașare jucăușă și ludică. Cel care iubește în acest mod se distrează și se lasă antrenat în „jocul dragostei”, nu are planuri serioase de viitor, nu-și dorește o apropiere prea mare de celălalt, nu vrea o implicare intensă și serioasă și uneori presupune existența simultană a mai multor parteneri. Sexualitatea face parte din joc, produce diversitate și plăcere și nu este văzută ca un semn de apropiere sau angajament față de celălalt.
  3. „Dragostea galbenă” – storge – „dragostea-prietenie” – este dragostea calmă, statornică și lipsită de febrilitate. Cel care iubește în acest mod resimte o afecțiune calmă și constantă pentru celălalt, bazată pe un amestec de respect, încredere și grijă. Partenerul este perceput mai curând ca un bun prieten, iar partea erotică și sexuală au un rol redus. Dragostea este exprimată mai degrabă prin împărtășirea intereselor, activităților și ajutor reciproc.
  4. „Dragostea verde” – pragma – „dragostea-interes” – combinație între caracterul calculat din ludus și calmul specific din storge. În acest stil, sinceritatea și naturalețea trăirilor sunt abandonate în favoarea utilității practice.
  5. „Dragostea violetă” – mania – „dragostea-obsesie” – combinație între eros și ludus, dar fără încrederea în sine prezentă în eros și fără autocontrolul emoțional din ludus. Această dragoste alunecă spre o intensă și permanentă preocupare de a avea controlul, de a poseda persoana iubită, preocupare cuplată cu nesiguranța și teama că celălalt nu iubește la fel de intens. Este acompaniată frecvent de gelozie.
  6. „Dragostea portocalie” – agape – „dragoste-dăruire” – combinație între eros și storge. În forma ei sublimată, interesul personal este abandonat în totalitate, în timp ce grija pentru binele celuilalt devine o preocupare sinceră și totală. Intensitatea trării emoționale din eros este păstrată, dar ajunge detașată de elementul visceral, sexual, iar din storge menține raportarea deschisă și prietenoasă față de partener.

Autorul menționează că o persoană poate folosi mai multe tipuri de dragoste în contextul diferitelor relații personale apropiate și inclusiv la nivelul aceleiași relații, stilul de manifestare a dragostei poate suferi mutații și schimbări radicale.

Comments for this post are closed.