Blog

Cum pregătim copilul pentru mutarea într-o altă țară?

Una dintre cele mai mari îngrijorări pe care le au părinții înainte să se mute într-o altă țară este cum și când să le spună copiilor. Și adulții au propriile sentimente contradictorii legate de plecarea din țara natală și nu le este ușor să ia această decizie, mai ales dacă poată să afecteze viața copiilor. Una dintre cele mai frecvente greșeli este să le spui copiilor în ultimul moment sau, pe de altă parte, să-i spui unui copil de trei ani că urmează să vă mutați peste un an, în condițiile în care copiii la vârsta aceasta înțeleg cu greu noțiunea de timp.

O altă dificultate cu care se confruntă majoritatea părinților este să-i ajute pe copii să spună la revedere și să încheie cu succes un capitol din viața lor. Din nou, cauza sunt sentimentele ambivalente ale părinților și gândul că a evita să spui la revedere va face plecarea și durerea despărțirii mai ușoară. Din nefericire, lucrurile nu stau așa. Pentru a începe cu bine o nouă etapă, este necesară o încheiere adecvată, chiar dacă este dureroasă.

O altă greșeală pe care o pot face părinții este să nu le dea copiilor posibilitatea să vorbească despre ce-i îngrijorează, ce-i sperie sau îi doare. Ca părinte, este foarte dificil să asculți plângerile copiilor, pentru că acestea pot declanșa puternice sentimente de vinovăție. Drept urmare, părinții le spun copiilor că totul o să fie OK, că nu au de ce să se îngrijoreze, și nu ascultă cu atenție ceea ce-i supără pe cei mici. Mai sunt și cazurile în care copiii nu spun nimic pentru a nu-i deranja pe părinți, dar internalizează sentimentele neplăcute și dureroase, ajungând să se retragă în ei și să-și asume, de multe ori, vina.

Dacă simți că-ți este dificil să asculți ceea ce-l afectează pe copilul tău în contextul mutării într-o altă țară, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ceri ajutor. Poate să fie ajutor profesionalizat – un psiholog sau psihoterapeut, ori poate să fie un alt membru al familiei care poate și știe să asculte ce are copilul de spus, creându-i astfel spațiul pentru exprimarea propriilor sentimente și trăiri.

Comments for this post are closed.