Blog

Când îți urmezi dragostea în afara țării

Dificultăți de adaptare într-o nouă țară au, în procent egal, atât persoanele care emigrează cu serviciul, cât și cele care își însoțesc partenerul/a. Cu toate că acestea din urmă au mai mult timp la dispoziție pentru a se adapta la noile realități, sunt persoanele care întâmpină, de fapt, mai multe dificultăți.

Persoana care are deja un serviciu asigurat când se mută într-o nouă țară, are mai multe aspecte organizate și puse la punct: unde să-și petreacă majoritatea orelor din zi, un grup de oameni cu care să interacționeze și o anumită rutină în viață, care îi oferă siguranță. În schimb, oamenii care pleacă din țară în alte condiții, ca de exemplu să-și însoțească partenerul/a, trebuie să-și facă singuri agenda și să-și ocupe timpul în fiecare zi. Trebuie să-și găsească singuri modalitatea de a crea legături sociale și de a se implica în diverse activități, inclusiv de a-și găsi un nou serviciu.

De cele mai multe ori, acestor persoane nu le este ușor, iar uneori le este chiar imposibil, să-și găsească un serviciu similar sau de același nivel, ceea ce le provoacă dificultăți de adaptare și  stări auto-depreciative. Această poziție dificilă a persoanei care abandonează totul și pleacă din țară pentru a-și urma partenerul/a, este de multe ori minimizată. Din afară, pare că nu au niciun motiv să se plângă, au o viață ușoară și oricine ar vrea să fie în locul lor. În realitate, starea lor este mult mai rea – cu stări de anxietate, depresie și pierdere a identității cauzată de expatriere, la care se adaugă și presiunea socială că ar trebui să se simtă, de fapt, minunat că nu trebuie să mai meargă la serviciu. Aceste persoane își doresc cel mai mult să își poată relua serviciul și să înceapă să se simtă din nou bine cu privire la viața de zi cu zi.

Ce trebuie să facă aceste persoane este să se regăsească, să se reinventeze. De multe ori ajung să fie doar un apendice al partenerului/ei sau sfârșesc prin a se simți asfixiate și inutile. Abia când vor reuși să se regăsească pe ele, concentrându-se pe propriile nevoi, interese și lucruri importante în viață, vor putea să se gândească la cum să beneficieze la maximum de experiența din afara țării. Uneori, idealurile, așteptările sau tristețea bine ascunsă sunt lucrurile care blochează procesul de vindecare. Un alt aspect important de care este nevoie să-și reamintească aceste persoane este propria voință și liberul arbitru, de care tind să uite, simțindu-se prizonierii deciziilor luate de alții.

Dacă te confrunți cu astfel de trăiri și simți că nu le poți gestiona, caută ajutor de specialitate. Urmând acest link poți găsi mai multe informații despre caracteristicile și avantajele psihoterapiei online cu specialiști vorbitori de limbă română: https://sinepsis.ro/psihoterapie-online/

Comments for this post are closed.